7 факта за ракa на белия дроб

Ракът на белия дроб е група от злокачествени тумори, които възникват от клетките, които облицоват бронхите или белите дробове. Десният бял дроб обикновено е засегнат по-често от левия, а горните дялове по-често от долните. Често са необходими много години, за да се развие този вид рак. Онкологията на белите дробове често не се ограничава до един орган (в този случай белите дробове), туморът може да метастазира и в други части на тялото.

Онкологията на белите дробове е много опасна за човек, тъй като често заболяването се открива в късен стадий. Ракът на белия дроб се лекува по същия начин, както и други видове рак. Мъжете страдат от рак на белия дроб 7-10 пъти по-често от жените. Освен това има пряка връзка с възрастта. При мъжете на възраст 60-69 години честотата е много по-висока, отколкото сред 30-39-годишните. Жените се разболяват 6 пъти по-рядко от мъжете.

Ракът на белия дроб води по брой смъртни случаи в сравнение с други онкопатологии – 60 000 годишно (това е 20% от всички смъртни случаи от злокачествени тумори). Едногодишната преживяемост след поставяне на диагнозата е около 25%. Това се дължи на факта, че заболяването протича почти безсимптомно и често търсим помощ твърде късно. С ранно откриване се излекува при 80% от пациентите.

 

  1. Ракът на белия дроб не е свързан само с пушенето

При пушачите има 10 пъти по-висок риск от развитие на рак на белия дроб в сравнение с непушачите . Според статистиката обаче в повечето случаи ракът на белия дроб се развива при хора, които се отказват от пушенето или не пушат редовно. Това се дължи на факта, че делът на тези хора в населението е много по-висок от дела на пушачите. Само 10% от пациентите изобщо не са се опитвали да пушат. Често симптомите на рак на белия дроб сред хората, които водят здравословен начин на живот, са по-малко забележими и понякога дори се различават от симптомите на рак на белия дроб при пушачите.

 

  1. Ракът на белия дроб може да бъде предотвратен

Отказът от тютюнопушене е само едно от важните решения, които могат да бъдат взети за значително намаляване на риска от рак на белия дроб . Съществуват различни рискове, например азбестов прах, който увеличава риска от неговото развитие няколко пъти. Радоновият газ, концентрацията на който зависи от геоложката среда, също може да навреди на белите дробове при вдишване и да увеличи риска от развитие на рак с 10-30%Здравословният начин на живот, умереното хранене и редовната физическа активност намаляват риска от развитие на тази патология.

 

  1. Честотата на рака на белия дроб сред жените нараства

Според СЗО между 1991 и 2019 г. честотата на рак на белите дробове при мъжете е намаляла с 2%, което учените свързват с отказването от тютюнопушенето, а честотата при жените се е увеличила с 0,5%.

 

  1. Дори след диагностициране на болестта, трябва да се откажете от пушенето

Много пушачи вярват, че ако ракът на белия дроб вече е идентифициран, тогава няма смисъл да се отказваме от пристрастяването. Доказано е обаче, че спирането на тютюнопушенето във всеки случай може да има благоприятен ефект върху здравето на пациента, да увеличи ефективността на хирургичното лечение и да намали смъртността.

 

  1. Ефективността на терапията е практически независима от възрастта

Възрастта на пациента не трябва да го плаши – проучванията показват, че възрастен човек с добра сърдечно-съдова система понася химиотерапията, както и по-младите пациенти. Качеството на живот след навременното хирургично лечение също е подобно. Основният показател за поносимостта на всеки вид лечение е функционалният клас на пациента, тоест способността самостоятелно да изпълнява ежедневни задачи.

 

  1. Хирургичната намеса не води до метастази

Разпространен е митът, че когато въздухът е изложен на патологичен фокус при рак на белия дроб, възникват метастази. Операцията не причинява метастази и с навременна диагностика на патологията, използваща комбинирана позинтронна емисия и компютърна томография (PET / CT  ), дава шанс за пълно възстановяване от рак на белия дроб.

 

  1. Ракът на белия дроб не е присъда

Въпреки агресивната природа на тумора, учените постигнаха значителен напредък в разбирането на тази патология. Последните постижения в лечението на всяка форма на рак на белия дроб на различни етапи включват CyberKnife роботизирана система за ултра прецизно облъчване на болните тъкани. В съвременната медицина, в допълнение към традиционните методи на химиотерапия, има редица целеви лекарства, които засягат само туморните клетки. Тези лекарства могат значително да удължат живота на пациентите с рак на белия дроб – включително тези в по-късните стадии на заболяването.

Единственият доказан ефективен метод за предотвратяване на рак на белия дроб е отказването от тютюнопушенето. Елиминирането на високи нива на радон в жилищните помещения намалява радиацията, но не намалява честотата на рак на белия дроб.

Всяко заболяване е по-лесно унищожимо в самото начало на своето развитие. Трябва да се разбере, че поставянето на точна диагноза изисква задълбочен преглед, като често се използват няколко метода за ранна диагностика на рак на белия дроб.