Използването на витамини в онкологията

Жизнената активност на туморните клетки неизбежно води до дефицит на микроелементи – аминокиселини, витамини и минерали. Този недостатък е особено изразен при често срещани злокачествени новообразувания. В същото време на този проблем не се обръща необходимото внимание от лекуващия лекар и в края на краищата корекцията на дефицита на микроелементи може да подобри апетита, да подобри качеството на живот на пациента и да увеличи процента на оцеляване. От друга страна, загубата на минерали и витамини в онкологията се различава от хранителния дефицит, който се причинява от недостатъчен прием на микроелементи от храната. Следователно задачата за намиране на оптималните витаминни и минерални комплекси, които биха били идеални за пациенти с рак, остава актуална.

Витамините са биологично активни вещества, без които нормалното функциониране на организма е невъзможно. Много пациенти се страхуват да ги приемат, вярвайки, че такива вещества могат само да подобрят растежа на тумора. Но в действителност това не е така, тъй като витамините са жизненоважни за човека, тъй като те поддържат всички основни функции. Какви витамини могат да се приемат в онкологията – важно е да се знае за това за всеки пациент, който се бори с такова заболяване.

 

полезни витамини

 

Защо витамините са полезни

По отношение на химическата структура витамините имат много проста структура. Това са органични съединения с ниско молекулно тегло. За хората те са необходими като неразделна част от храната. Почти всички витамини не се синтезират от самия организъм, така че те могат да влизат в него само с храната. Веществата се намират в храната в много малки количества, поради което те се наричат ​​и микроелементи.

Витамините не могат да бъдат заменени с нищо. Тъй като те могат да се получат само с храна, за пациента е много важно да наблюдава диетата и ако липсва такава в храната, приемайте витаминни препарати. Ползите от витамините са следните:

 • повишаване на ефективността
 • повишаване на устойчивостта към различни инфекции
 • повишаване на издръжливостта на тялото
 • насърчават правилния метаболизъм
 • засилват действието на хормоните и ензимите
 • нормализира имунната система
 • регулират нервната дейност

 

Ще помогнат ли витамините при онкологията

Витамините в онкологията са особено важни. За човек, отслабнал в следствие от болест, те са необходими повече от всякога, тъй като в такова състояние е по-трудно тялото да осигури всички хранителни вещества. Витамините са особено необходими в случай на увреждане на стомашно-чревния тракт. Поради това хранителните компоненти просто не могат да бъдат усвоени от организма.

За такива пациенти витаминните комплекси под формата на таблетки или инжекции са особено подходящи. Интравенозно или интрамускулно приложение на витамини се нарича витаминна стимулация. Този метод осигурява най-доброто усвояване на хранителните вещества. Но решението във всеки случай се взема от лекаря: някой ще трябва да коригира диетата, докато други пациенти ще се нуждаят от допълнителен прием на витаминни комплекси.

Ето защо отговорът на въпроса дали витамините могат да се използват в онкологията е изключително положителен. Тези вещества повишават защитните сили на организма, активират възстановителните процеси, укрепват имунната система, която е отслабена в резултат на курс на лъчева или химиотерапия. Те също могат да помогнат за намаляване на страничните ефекти от Вашето лечение.

какви витамини да приемате в онкологията

Как и какви витамини да приемате в онкологията

Витамините за онкологията се приемат само след консултация с лекар, тъй като някои от тях могат да стимулират растежа на тумора, особено при неправилна дозировка. Излишъкът, както и дефицитът, могат да провокират влошаване на общото заболяване. Всяка група вещества има собствена стойност за организъм, отслабен от болест.

 • Група А. Основното свойство е физиологичната регенерация на засегнатите клетки. Според изследванията провитамин А може дори да предотврати развитието на рак. Също така е в състояние да облекчи протичането на някои видове рак: гърдата, простатата и т.н.
 • Група Б. Основната им цел е да участват в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати. Те също са отговорни за нормализирането на нервната дейност, подобряват вниманието и паметта и увеличават умствената активност. Поради способността си да активира клетъчния растеж, витамин В се приема с повишено внимание при рак.
 • Витамин В17 или амигдалин. Това е вещество с много силен противораков ефект. Той унищожава анормалните клетки с помощта на специален ензим, който се произвежда в резултат на взаимодействие с тях. Също така B17 е много полезен при детоксикация на тялото.
 • Витамин D. Способен да инхибира метастатичните процеси и да стимулира клетъчния имунитет. Освен това възстановява метаболизма на калция, който е нарушен в резултат на противораковото лечение.
 • Аскорбинова киселина (С). Както знаете, това е най-ефективният витамин за укрепване на имунната система. Той също така предпазва здравите клетки от мутации. Поради тези свойства се препоръчва да се приема аскорбинова киселина, за да се намалят страничните ефекти от противораковото лечение. Освен че засилва имунния отговор, киселината укрепва кръвоносните съдове на мозъка и тонизира състоянието на пациента като цяло.
 • Витамин Е или токоферол. Той е мощен естествен антиоксидант, който се бори със свободните радикали. Възстановявайки регенеративния капацитет на клетките, той улеснява процеса на рехабилитация и предотвратява рецидив на рака.

 

Какви витамини са противопоказани при рак

Разглеждайки въпроса дали витамините са възможни в онкологията, важно е да се отбележи, че не всички подобни вещества имат изключително положителен ефект върху организма. Някои от тях могат да насърчат растежа на тумора, поради което са категорично противопоказани. Тези витамини включват:

 • токоферол капсули
 • В12 (метилкобаламин)
 • тиамин
 • B9 (фолиева киселина)

Също така, на пациента не се препоръчва да приема лекарства, съдържащи желязо. Пушачите трябва да бъдат внимателни с витамин А, тъй като той има отрицателен ефект върху организма при рак на белия дроб. При онкологията на пикочния мехур или простатата неконтролираният прием на витамини А, Е и D3 е опасен.

 

Запишете се за консултация с онколог

Само опитен специалист е в състояние да отговори точно на въпроса дали е възможно да се приемат витамини в онкологията. Всяка група вещества има различен ефект върху състоянието на човека, в зависимост от вида на злокачествения тумор, следователно само лекар трябва да вземе решение за назначаването на витаминен комплекс. Като се вземат предвид всички тези характеристики, специалистът ще ви каже кои витамини могат да се приемат в онкологията и кои не, и ще избере правилната доза, режим и продължителност на приема.