Как колоректалният рак е свързан с това, което ядем

Колоректалният рак е един от най-често срещаните видове рак, който включва злокачествени новообразувания в различни части на дебелото черво и ректума. Според някои доклади в структурата на онкопатологиите той се нарежда на трето място при мъжете след рак на белия дроб и рак на стомаха и на второ място при жените след рак на гърдата. Всяка година има повече от 1,3 милиона нови случая на рак на дебелото черво и около 700 000 смъртни случая в целия свят, където това е основната причина.

 

Колоректалният рак

Беше надеждно установено, че хората с наднормено тегло и затлъстяване са изложени на риск от този вид рак. Как се свързва колоректалният рак с излишните килограми? Възможно ли е да се предотврати неговото развитие и какво трябва да се направи за това?

 

Колоректален рак: непредсказуем, но предотвратим

Въпреки изключително голямото разпространение на заболяването, за колоректалният рак се говори и пише по-рядко, отколкото например ракът на гърдата или простатата. В същото време има всички основания да се смята, че съвременните скринингови проучвания и ранната диагностика позволяват почти напълно (до 95%) да се предотврати развитието на болестта и / или да се избегнат тежките последици от нея.

Но на първо място, трябва да знаете каква е причината за развитието на колоректален рак. Злокачествените новообразувания на дебелото черво и ректума са наследствени само в 5% от случаите. Тоест вероятността от развитие на онкопатология е по-висока, ако някой от близките роднини е имал / има подобно заболяване.

Основният дял в структурата (95%) обаче е зает от спорадичен (непредсказуем, епизодичен) колоректален рак. Най-често – в 85-90% от случаите – възниква поради злокачествената трансформация на аденом (доброкачествени полипи) в аденокарцином. Но в някои случаи това може да бъде следствие от възпалителни промени в червата, поради което хората с възпалителни чревни заболявания (улцерозен колит, болест на Crohn) също са изложени на риск от рак на дебелото черво.

Установено е, че до 70% от случаите на спорадичен колоректален рак са пряко свързани с начина на живот. Съответно, с промяна в начина на живот, развитието на болестта може да бъде избегнато в 66-78% от случаите.

 

Основни рискови фактори за колоректален рак

На първо място, възрастта е важен рисков фактор. Колоректалният рак е изключително рядък при млади хора под 40 години. Но след 40 честотата му се увеличава през всяко следващо десетилетие. Най-уязвимата възрастова група за риск от рак на дебелото черво са тези над 60 години. При пациенти на възраст 60-75 години колоректалният рак се диагностицира особено често.

Основни рискови фактори за колоректален рак

Грешна диета. Преобладаването на наситени животински мазнини, рафинирани въглехидрати, червено месо в диетата, прекомерна консумация на алкохол заедно с недостатъчен прием на зеленчуци и плодове, растителни фибри са фактори, които значително увеличават риска от развитие на колоректален рак. Това може косвено да се потвърди от редица проучвания, които показват, че разпространението на злокачествените патологии на дебелото черво в Африка, Централна и Южна Азия е много по-ниско, отколкото в Европа и Северна Америка. По специално учените свързват този факт, наред с други неща, с особеностите на диетата.

Грешен начин на живот. Сред рисковите фактори за развитието на злокачествени тумори на дебелото черво и ректума са също липсата на физическа активност (физическо бездействие), тютюнопушенето и наднорменото тегло. Известно е, че хората със затлъстяване са около един и половина пъти по-склонни да страдат от колоректален рак, отколкото тези, които нямат проблеми с теглото.

Затлъстяването, без съмнение, увеличава риска от развитие на колоректален рак. Ако пациент е наддал над 20 килограма над теглото си в интервала от 20 до 50 години, тогава рискът от развитие на рак на дебелото черво е 38% по-висок при него в сравнение с тези, чието тегло остава относително стабилно през този период от живота. Около  7% от пациентите със злокачествени новообразувания са с наднормено тегло. 

 

Диета - тегло - микробиота - рак

 

Диета – тегло – микробиота – рак

При колоректалния рак може да се проследи ясна връзка между диетата – теглото – състава на чревната микробиота – развитието на нежелани събития.

На първо място, „западната диета“, на която е ангажирана по-голямата част от населението на света, до голяма степен определя проблемите с наднорменото тегло и като цяло има отрицателен ефект върху човешкото здраве.

Оказва се, че повишената консумация на червено месо (което е един от „крайъгълните камъни“ на западната диета) увеличава риска от развитие на колоректален рак. Този риск е още по-висок при тези, които имат роднини от първа линия с това състояние. Мета-анализ на 22 проучвания показва, че рискът от развитие на колоректален рак се увеличава значително с 1,21 пъти, ако човек яде повече от 50 г червено месо дневно. Включването на червено месо повече от веднъж на ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 1,37 пъти, а на ректума с 1,43 пъти. Честата консумация на алкохол, дори в малки дози , също увеличава вероятността от рак на дебелото черво.

Повишеният риск от колоректален рак се дължи до голяма степен на промените в микробиотата, повлияни от консумацията на храни, които са в основата на западната диета. Например, прекомерната консумация на червено месо, наситени животински мазнини води до разпространението в микробиотата на тези микроорганизми, които допринасят за възпалителни промени в чревната стена, което от своя страна може да доведе до образуването на аденокарцином на дебелото черво. И честата употреба на алкохол намалява броя на фрикутивите – чревни бактерии, които осигуряват целостта на лигавично-епителната бариера и по този начин предотвратяват навлизането на патогени в подслизестия слой, развитието на възпалителни промени в чревната стена и образуването на злокачествени новообразувания.

Разбира се, промяната на вашата диета сама в полза на здравословна средиземноморска диета не гарантира пълна защита срещу колоректален рак, но значително намалява вероятността от нея. И това вече е достатъчен аргумент за работа върху грешките върху съдържанието на чинията ви за вечеря.
В допълнение, ефективността на скрининга за рак на дебелото черво е научно потвърдена, т.е. провеждането на масови превантивни прегледи на хора от определени възрастови категории ви позволява да откриете болестта в ранен стадий и по този начин да предотвратите трагични последици, а в някои случаи дори да предотвратите и предотвратяват развитието на болестта. Хората с висок риск от наследствен колоректален рак трябва да започнат скрининг по-рано, на 45-годишна възраст.