Мъжете също страдат от рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване на планетата. Той засяга не само жените, но и мъжете. Ранната диагностика на рака на гърдата е от изключителна важност, защото намалява риска от смърт с 25%.

Какви са най-новите методи за диагностика и лечение и какво е значението на персонализираната медицина, разказва проф. д-р Флориан Фитзал, специалист в областта на хирургията на гърдата и главен хирург във Wiener Privatklinik във Виена, една от най-добрите частни болници в света.

Проф. д-р Флориан Фитзал е автор на две книги и над 150 научни публикации. Член е на борда на Австрийската група за изследване на рака на гърдата и колоректалния рак (ABCSG) и на борда на Австрийското дружество по сенология. Проф. Фитзал е съосновател и член на борда на Консорциума по онкопластична хирургия на гърдата (Oncoplastic Breast Consortium, OPBC).

Проф. Фитзал, в началото на тази година Световната здравна организация обяви, че ракът на гърдата е изпреварил ракът на белия дроб и вече е най-разпространеното онкологично заболяване на планетата. Колко важни са ранната диагностика и профилактиката, свързани с рака на гърдата?

Според най-новите публикации диагностицирането в ранен етап намалява риска от смърт от рак на гърдата с около 25%, така че мамографията и ултразвуковият преглед, които се използват за първична диагностика в Австрия, са основен инструмент в борбата с рака на гърдата.

Какви са причините честотата на това онкологично заболяване да расте?

Имам чувството, че откриваме повече ракови заболявания, отколкото преди, благодарение на програмите ни за скрининг. За сметка на това размерът на образуванията и стадирането са по-ниски, което означава, че диагностицираме рака на гърдата по-рано. В около 20% от случаите откриваме рак на гърдата, който никога не се развива в сериозно заболяване, което се нарича свръхдиагностика. Това обаче е приемливо, на фона на данните, че скринингът намалява смъртността от това конкретно онкологично заболяване с 25%.

Колко често трябва да се правят профилактични прегледи и за какви симптоми е хубаво да следи човек?

Бих препоръчал да се правят ежегодни мамографии и ултразвукови изследвания с навършването на 40 годишна възраст, когато липсва семейна история на заболяването, а от 55 годишна възраст нататък – два пъти годишно. Ако лицето обаче има фамилна обремененост със случаи на рак на гърдата на възраст под 45 години, предлагам първата мамография да се направи 5 години преди навършване на възрастта, на която е диагностициран ракът на гърдата при роднината.

Какви са най-новите методи за диагностика и лечение на рак на гърдата?

Томосинтезата и 3D мамографията са много нови диагностични инструменти, които могат да бъдат толкова точни, колкото магнитно-резонансното изследване, но трябва да се изчакат още проучвания. За лечение на рак на гърдата имаме нови орални цитостатични терапии, които се прилагат при естроген рецептор-позитивен (ER+) рак на гърдата и специални антитела за тройно отрицателни и HER2 положителни случаи. От хирургична гледна точка правим по-малко операции, но индикациите за двустранна мастектомия и незабавна реконструкция с препекторални импланти се повишават, като в нашите ръце пациентите могат да се приберат вкъщи един ден след операцията. Болка се наблюдава в изключително редки случаи след операция на рак на гърдата при нас.

Как изглежда съвременната персонализирана медицина, конкретно при рака на гърдата? Какво е мястото на генетичните изследвания?

Персонализираната медицина означава, че вземаме предвид биологията на тумора, размера му и стадия, но най-важното е, че освен това обръщаме внимание на личната ситуация на пациента, преди да предложим план за лечение. Поради наличието на пет различни биологични подтипа имаме няколко различни възможности за лечение.

Ролята на генетичните изследвания става все по-голяма, тъй като можем да отговорим на генетичния риск с профилактична хирургическа намеса.

Обикновено говорим за рака на гърдата при жените, но малцина знаят, че и мъжете могат да се разболеят от това заболяване. Какви са спецификите на рака на гърдата при мъжете и наблюдава ли се наследствена обремененост при него?

Обикновено при мъжете туморът е осезаем, като за разлика от при жените, палпацията е обичайният метод за откриване на рака. Това обаче означава, че туморът вече е по-голям и лимфните възли също могат да бъдат засегнати. По-късният етап на диагностициране увеличава риска от наличие или развитие на метастази и необходимостта от системно лечение с лекарства като химиотерапия. При рака на гърдата при мъжете е по-вероятно да има наследствен фактор, за това е препоръчително всички мъже да си направят генетично изследване.

По какъв начин влияе Covid-19 на болните от рак на гърдата и има ли по-големи рискове за тях?

Доколкото знаем, COVID-19 не засяга пациентите с рак на гърдата по различен начин от останалите хора.

Препоръчителна ли е ваксинацията срещу Covid-19 при болните от рак на гърдата?

Определено да!