Племенникът на Фидел Кастро, фармацевт №1 на Куба д-р Фрага Кастро, направи специален жест за България

Елена Банова, която води война с най-коварната болест:
Племенникът на Фидел, фармацевт №1 Фрага Кастро, направи огромен жест към България

С Елена Банова,председател на фондация „Неогенезис“,разговаря ИВА ДИМИТРОВА /в-к. Минаха години/

В края на миналата година в Хавана, Куба, се провежда третият Международен конгрес по онкология, който местната фармацевтична компания „Лабиофам” организира на всеки две години. Присъстват лекари от над 80 държави, както и 27 министри и заместник-министри на здравеопазването. Елена Банова, председател на фондация „Неогенезис”, не е дошла за конгреса. Тя има среща с директора на „Лафиофам”. Историята на съвместната им работа започва с личната борба на Елена с тежката диагноза. В битката си и тя, както хиляди онкоболни, научава за лечебното действие на „ВидаПлюс (Видатокс)” и се опитва да се сдобие с оригиналния продукт. Тогава той се внася в България само контрабандно. Наред със стряскащата цена на флакон от препарата, която варира от 300 до 600 лв., българските пациенти, желаещи да го приемат наред с лечението си, се сблъскват и с друг проблем. Няма как да са сигурни нито в произхода, нито в съдържанието му. Затова Елена, която вече е създала фондацията си с цел да помага на онкоболните в борбата им за живот, започва работа за законното внасяне на препарата. И успява. При най-сгъстените схеми флакон „ВидаПлюс (Видатокс)” стига за два месеца. В други случаи – за четири или за шест-седем месеца, когато се прилага в предпазваща програма. От личния си контакт с онкоболни Елена се убеждава, че цената на препарата продължава да е висока за българските стандарти. И в края на миналата година повежда поредна битка.

– Бе в Куба, за да преговаряш за намаляване на цената на „ВидаПлюс (Видатокс)”…

– Да, имах разговор с д-р Хосе Антонио Фрага Кастро, директор на най-голямата кубинска фармацевтична компания „Лабиофам”. Там създадоха „ВидаПлюс (Видатокс)”. Д-р Фрага Кастро е племенник на Фидел и Раул. Той не е политик, а лекар и учен. Неговата преценка е, че Куба може със свои ресурси да излезе пред света и да бъде една от водещите – от медицинска и научна гледна точка. Той реално проби ембаргото и изнесе продукцията на „Лабиофам” пред света. Днес компанията търгува с 35 държави. Не става въпрос само за „ВидаПлюс (Видатокс)”, но това е тяхната гордост, защото с този натурален продукт доказаха тезата на д-р Фрага Кастро – да се търсят вътрешните ресурси на Куба в борбата с рака. Имат около 8 научно-изследователски институти, в които се работи в борбата с рака. Там е сериозен проблем. Куба е островът на пурите и проблемът с рак на белите дробове при млади хора е от десетилетие. Заради ембаргото в Куба не могат да достигнат много лекарства. И тръгват да се справят с високата заболеваемост на базата на натурални кубински продукти. А когато нещо се създава в Куба, е строго следено от тамошните агенции за контрол. Доказват качествата на продукта с клинични изследвания по всички най-сериозни етапи.

– Как все пак се стигна до преговорите за намаляване на цената?

– Това е мой личен избор. 17 държави в света внасят „ВидаПлюс (Видатокс)” и повечето са далеч по-богати, а населението им е с по-големи възможности. Ние сме най-бедните от тях. Затова отидох в Хавана в края на миналата година и поисках среща с д-р Фрага Кастро. Казах му, че ще стоя пред вратата на кабинета му, докато не се договорим. Дойдоха цяла група от управлението на „Лабиофам”. Искам да изкажа благодарност към българския посланик в Куба г-жа Светла Стефанова. Тя ме поддържаше във всичко, което казвах. На срещата присъстваха и хора от ЦК на кубинската компартия. Пред всички тях казах на д-р Фрага Кастро, че няма по-страшно да дойде измъчен човек с буркан с монети, които е събирал цял месец, и да ми ги стовари в офиса с думите: „Моля ви да ми продадете с пет лева по-малко флакон „ВидаПлюс (Видатокс)”. Не можах да ги събера”. Д-р Фрага Кастро ме изслуша мълчаливо и каза: „Елена, прекъсваме и решаваме така – заради вас правя следната цена”. И я обяви. Намали я с 30 %. Тогава не издържах и се разплаках, защото не очаквах толкова голяма отстъпка. А той каза: „Моля те да предадеш на българите, че това е моят жест към тях”. Това бяха думите му и ние ги предаваме на пациентите.

– Сега каква е цената на флакон ВидаПлюс (Видатокс)” на българския пазар?

– Предишната цена беше 275 лева, а сега е 195 лева. От всичките околни държави ни звънят с въпроси дали можем да им дадем разрешително да купуват от нас много бройки и да ги продават. Не можем, естествено. Този жест е само за България. Затова пък пациенти от цяла Европа купуват от нас „ВидаПлюс (Видатокс)”. Тези пациенти не са български граждани. Открили са контакт с нас от сайта на „Лабиофам”, където са поместени телефоните на „Неогенезис” като техен представител за България. Надявам се скоро да внасям и други техни продукти.

– Но те все пак лекуват и със съвременна медицина?

– Разбира се. Не случайно сред техните лекари казват: „Когато някой президент се разболее от рак, той бяга към Куба, за да го спасим, защото знае, че освен много добро лечение има и много добро качество на лечение”. Както е известно, в Куба са се лекували няколко латиноамерикански президенти, както и техният бивш президент Фидел Кастро. В Куба се изкуших да попитам дали той е лекуван с „ВидаПлюс (Видатокс)”. Не са много словоохотливи по този въпрос: „Да, доколкото имаме сведения, присъства и сега в предпазващата му програма”.

– Какви са цените на лечението на онкологични заболявания в Куба?

– В пъти по-евтино е, отколкото в някои държави, в които се лекуват много български пациенти. За чужденците в Куба имат една болница засега. Името й „Ла Прадера”, означава „зеленина”. Прилича на балнеосанаториум – басейни, шадравани, градини. Лечението в Куба не е толкова популярно у нас. Няма да коментирам защо. Но ще кажа друго – убедена съм, че в лечението на рак на бял дроб и по-специално при един от видовете му няма по-добри от тях. В момента експериментално прилагат ваксина за рак на бял дроб в напреднал стадий. Разработват и ваксина за рак на простата също в напреднал стадий. Как действа, когато ракът е напреднал? Ваксината блокира заболяването, продължават лечението и поддържат пациента като хронично болен. Работят и по ваксина за тумор в мозъка. При експерименталните й изследвания си сътрудничат с японски учени. Ваксината за рак на мозъка е за глобално лечение, т.е. използва се още при появяването на болестта. Неотдавна излезе класация на Световната здравна организация за 10-те държави с най-добро здравеопазване. Сред първите са Тайван и Япония, в десетката не са нито САЩ, нито Великобритания. Класацията се прави по много компоненти, един, от които е достъпност. Куба е на 10-то място. Има огромно уважение към развитието на борбата с рака в Куба, както и към изследванията им, които завършват с прецизни доказателства. Когато привършват някое, канят делегация от Световната здравна организация.

– Като заключение да припомним за въздействието на „ВидаПлюс (Видатокс)”?

– „ВидаПлюс (Видатокс)” е създаден, за да се прилага с всяко друго лекарство, което се дава на онкопациента. Той е продължително тестван с целия световен каталог от лекарства и цитостатици за химиотерапия. Тестван е за съвместимост, за преодоляване на техните странични действия и за по-голямата им ефективност. Затова кубинските създатели настояват никой да не се отказва от лечението си, а само да допълни с „ВидаПлюс (Видатокс)”. В същото време, когато медицината „каже”: „Аз бях дотук, не мога!”, тогава същите тези кубински създатели казват: „Не се отказвайте от „ВидаПлюс (Видатокс)”, защото той може сам да ви помогне”. Т.е. да се блокира злокачественият процес и да върне пациента обратно на лечение. Това са случаите, в които пациентите не могат да издържат повече на химио- или лъчетерапия, тогава остават на „ВидаПлюс (Видатокс)”. Бих искала да подчертая, че „ВидаПлюс (Видатокс)” е регистриран като хранителна добавка, но е произведен, създаден и клинично изпитван по всички прецизни изисквания на лекарствата. В Европа и в Азия е регистрирано като хранителна добавка, а в Куба – като хомеопатично лекарство… Сигурно ще е любопитно да спомена, че в Куба скоростно се развива и производството на кисело мляко. Правят го по българска технология и го изнасят в цяла Латинска Америка. Казаха ми, че купуват бактерията „lactobacillus bulgaricus” от Казахстан. От там взели патент. Така че в Куба правят българско мляко, гъсто, без сухо мляко. Обикновено добавят сок от характерните за региона плодове.