Симптоми, лечение и профилактика на рака на кожата

Много хора знаят за необходимостта да използват SPF кремове, за да се предпазят от рак на кожата. Но какво е това заболяване и какви са неговите симптоми? Кога трябва да посетите лекар? Ракът на кожата и меланомът едно и също ли са?

 

Защо се появява рак на кожата?

Ракът на кожата провокира хронични фотоувреждания – чести слънчеви изгаряния, които завършват със силни изгаряния на кожата. Това са хора, които ежегодно излагат кожата си на този вид стрес: например в селските райони ракът на кожата е по-често срещан, отколкото в градските райони. В същото време, ако сте излагали тялото си на пряка слънчева светлина, това не означава, че трябва да се страхувате през целия си живот.

Втората причина са генетични нарушения, мутации. Рано или късно клетките на нашето тяло се „разграждат“ и тялото ги възстановява. Но понякога, когато тялото спре да се справя с възстановяването на тези мутации, се появяват злокачествени тумори.

И не забравяйте за възрастта: колкото по-възрастен е човекът, толкова по-голяма е вероятността от развитие на рак на кожата.

 

Ракът на кожата и меланомът едно и също ли са?

Това са два вида злокачествени кожни тумори и имат различен произход. Ракът се образува от кератиноцити (основните клетки на епидермиса), а меланомът се образува от меланоцити, клетки, които произвеждат пигмент.

Тези тумори имат различни клиники и различни прогнози. Ракът на кожата се счита за по-безвреден, тъй като рядко причинява сериозни усложнения. Онколозите наричат меланом „черната кралица“ на онкологията, тъй като такъв тумор, дори по-малък от един сантиметър, вече може да даде множество метастази.

В малък, но значителен брой случаи злокачествените кожни лезии са представени от меланоми. Това е много агресивен рак на кожата, който се разпространява бързо (метастази). Меланом на кожните метастази през лимфната система. Следователно, когато се диагностицира тумор, винаги е необходимо да се изследват и лимфните възли за наличие на метастази. Меланомът, ако не се лекува своевременно, може да доведе до смърт.

 

Какви са първите симптоми на рак на кожата?

Обикновено хората с рак на кожата в ранните стадии не се притесняват от нищо. Такива пациенти често се решават на първи преглед обикновено, когато са забелязали нова бенка.

Най-честите симптоми са възпаление на бенка или поява на нова, сърбеж. Симптомите са неспецифични, затова е препоръчително човек, който има предразположение към онкология, да се подлага веднъж годишно за кожен преглед при дерматолог или онколог. Болка, слабост, общо неразположение са симптоми, които по правило се появяват вече с метастази.

 

Винаги ли ракът на кожата се определя само от бенки?

Изследва се цялата кожа и абсолютно всички бенки. Специалистите винаги препоръчват цялостен преглед на кожата, а не само на конкретна бенка.

След това се изследват лимфните възли, щитовидната жлеза. Препоръчително е и палпация на гърдите. Това е наистина необходимо, за да се получи цялостна картина и да се даде най-точната диагноза.

 

Кой е изложен на риск от рак на кожата?

Хора, чиито кръвни роднини са имали рак на кожата или меланом, възрастни хора и такива с чести слънчеви изгаряния.

Колко често трябва да се подлагате на преглед, за да откриете навреме рак на кожата?

Посещението при дерматолог веднъж годишно е задължително. Ако вече подозирате, че имате рак, трябва да се свържете със специалист (дерматолог или онколог), който притежава дерматоскопия – неинвазивен метод за диагностика на кожата с помощта на специално устройство. Това проучване помага за максимизиране на образованието.

 

Колко бързо се лекува ракът на кожата? Какви са шансовете за пълно излекуване?

Ако говорим за ранните етапи, премахването на тумора е най-правилното решение. Освен това процедурата почти винаги се извършва амбулаторно.

Ако стадият е по-късен, механизмът е приблизително същият, но с предупреждение: около 5% от раковите заболявания на кожата метастазират. Но шансовете за пълно излекуване все още са много големи.

Ракът на кожата в началния етап, когато меланомът все още не е метастазирал, дава добра прогноза за излекуване при отстраняване чрез операция. Тъй като туморът обаче се развива много бързо, не остава много време за толкова бързо лечение на меланома. Винаги трябва да обръщате внимание на характерните промени в кожата, които може да са симптоми на меланом.

Уви, ако човек има такава диагноза, не можем да се гарантира, че ракът няма да се появи отново в друга част на тялото, тъй като пациентът има предразположение към това. 

Хирургия: Важен метод за лечение на различни видове злокачествени тумори на кожата е хирургията по различни начини: класическа хирургия (отстраняване на меланом със скалпел), радиохирургия (отстраняване на рак на кожата с високоинтензивно облъчване). Радиохирургията може да се използва на всички етапи от лечението на меланома, но на етап IV-ия ​​може да облекчи симптомите само чрез премахване на големи туморни възли.

Криотерапия: включва замразяване на злокачествени клетки с помощта на течен азот, последвано от тяхното унищожаване. Криотерапията е много бърз начин за лечение на малки, нискорискови кожни участъци с рак. Например, за лечение на повърхностен рак на кожата, като базално-клетъчен карцином, или за лечение на стадий 1 меланом.

Лъчетерапия: Може да се използва вместо хирургично лечение (отстраняване) на рак на кожата и меланом. Лъчевата терапия е особено ефективна при лечението на базалноклетъчен рак на кожата и плоскоклетъчен карцином. След операция за отстраняване на меланом може да се предпише лъчева терапия, ако съществува риск от задържане на някои злокачествени клетки. Понякога се използва лъчетерапия, когато ракът е нахлул в по-дълбоките слоеве на кожата.

 

Какво можете да направите, за да намалите риска от рак на кожата?

Предпазвайте се от слънчево изгаряне. Необходимо е да се използват кремове с SPF, защитният фактор трябва да бъде най-малко 20 SPF. А ако човек пътува до южните страни – поне фактор 50 SPF. В този случай защитният крем трябва да се нанася върху лицето и цялото тяло.

Не ходете на солариуми – отдавна е доказано, че те провокират развитието на рак на кожата.

В онкологията най-добрата профилактика е ранната диагностика. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-добра е прогнозата и по-бързото излекуване.

 

Препоръки

За да предотвратите развитието на рак на кожата, препоръчваме следното:

  • Защитете врата и лицето си от слънчева светлина. Това е особено важно за тези със светла кожа и възрастните хора
  • Аки имате суха кожа, нанасяйте редовно подхранващи кремове
  • Спазвайте лични хигиенни мерки, когато използвате домакински почистващи продукти
  • Спазвайте всички необходими правила за безопасност, ако вашата работа включва използването на химикали (фармацевтични продукти, азотна киселина, бензен, пестициди и др.)
  • Навреме лекувайте язви, лупус, хронична предракова дискератоза
  • Предпазвайте белезите и от механични повреди
  • Задължително прилагайте имунотерапия

 

Имунотерапия за меланом

Имунотерапията (за меланом или друга онкология) засяга имунитета на пациента, с помощта на готови алфа интерферони и лекарства, индуциращи интерферон. Имунотерапията е допълнително лечение, което може да удължи периода на ремисия (без рецидив) след лечение на меланом и да удължи живота на пациента.

В същото време имунотерапията все още не се разглежда като метод за независимо лечение. За да има терапевтичен ефект имунотерапията на меланома, е необходимо да се приемат (инжектират) интерферони в големи дози, което причинява сериозни странични ефекти. Медицински препарати, индуктори на интерферони са по-малко токсични, могат да се използват в имунотерапията като адювантно лечение на меланомни метастази в лимфните възли, след отстраняване на меланома.