Зависимост на развитието на рак от възрастта и височината на човека

Проучванията показват, че възрастните хора, навършили 66 години, са изложени на риск от рак. Предложеният материал ще представлява интерес не само за възрастните хора, но и за други категории, тъй като според статистиката ракът на тестисите засяга мъже на възраст 20-34 години, а сред децата честотата достига 1%.

Как възрастта е свързана с появата и развитието на рак

Д-р Дейвид Бойд посочва, че има връзка между развитието на рака и възрастта на човека. Той аргументира това по следния начин: с възрастта навиците на човека се влошават, по-вероятно се появяват скрити рискове, те не винаги могат да бъдат контролирани. Например влиянието на ултравиолетовата радиация, токсините. Съществуват и рискове, на които трябва да се обърне внимание, като тютюнопушене, лоша диета и режим на сън. Всички тези фактори влияят на клетките, те преминават в стадий на мутация, отслабвайки имунната система и това води до рак. Ракът в напреднала възраст е често срещано заболяване. В младостта в човешкото тяло се развиват предракови клетки, но човешката имунна система все още може да се бори с тях, защитавайки тялото. С годините човешкият имунитет отслабва, което води до развитие на ракови клетки.

 

Средна възраст при диагностициране на онкологията при хора

В риск са хората от 51 до 73 години. Всяка възраст се характеризира с развитието на свой собствен вид рак, някои органи страдат с възрастта. Статистическите данни за значимостта на развитието на рак от възрастта показват, че при пациенти под 20 години (средна възраст 15 години) смъртността е 0,3%. Сред възрастните хора през миналата година са следните цифри (световна статистика): нови случаи – 18 милиона души, смъртност – 9,6 милиона пациенти. Има 10 често срещани вида рак, данните са представени в таблицата по -долу.

Всички видове рак, характерни за хора над 65 години

Тип заболяванеВъзраст на пациента /г./
Рак на гърдата62
Рак на белите дробове70
Рак на простатата66
Рак на дебелото черво и ректума68
Рак на пикочния мехур73
Меланом63
Неходжкинов лимфом63
Рак на щитовидната жлеза51
Рак на бъбреците64
Левкемия66

 

Защо ракът е по-често срещан в напреднала възраст?

Има много причини за рак в напреднала възраст, нека подчертаем основните:

  • промени в тъканните характеристики
  • възпрепятстване на активирането на определени гени
  • лоши навици
  • неправилно хранене
  • алкохол

Учените са провели много изследвания, за да разберат как възрастта влияе върху развитието на раковите клетки. След всички изследвания и проучвания беше установено, че с възрастта не всички гени се активират, което означава, че клетката не е в състояние да стартира важни за организма процеси и следователно съществува възможност тя да се превърне в клетка, провокираща рак. Основната причина остава отслабването на имунитета и това води до увеличаване на микробите, инфекции и възпалителни процеси в организма.

 

Зависимост на ръста на човека и появата на рак

Шведски учени стигнаха до извода, че има връзка между ръста на човек и вероятността той да развие рак. Изследователи от института Karolinska в Стокхолм разгледаха медицинската история на пет милиона души за период от 50 години. Резултатите от проучването показват, че тези, които са по-високи от средното ниво, са малко по-склонни да развият рак на гърдата, кожата и други видове рак.

Всеки допълнителни 10 сантиметра височина (при възрастен) увеличава риска от рак с 18% при жените и 11% при мъжете.

Експертите обаче посочват, че това проучване не отчита други рискови фактори и казват, че високите хора не трябва да се притесняват. Те подчертават, че за да намалите риска от рак, трябва да водите здравословен начин на живот, а именно да спрете да пушите, да не злоупотребявате с алкохол и да следвате здравословна диета.

Връзката между ръста на човека и риска от рак е била отбелязвана в миналото, въпреки че причините за това все още са неизвестни. Високите жени имат 20% по-висок риск от рак на гърдата, докато високите мъже имат 30% по-висок риск от рак на кожата в сравнение с хората със среден ръст.

 

Индикатор, не причина

Ръководителят на шведската изследователска група д -р Емили Бени казва, че резултатите от това проучване могат да помогнат за по-точно идентифициране на рисковите фактори. Човешкият ръст не е причина за рак, но може да е индикатор за други фактори, свързани с растежа на тялото през детството.

Учените отбелязват, че хората постигат висок растеж поради комбинация от много фактори, които освен всичко друго могат да допринесат за развитието на рак. В допълнение, просто има повече клетки в тялото на високите хора и това увеличава шанса една от тях да стане ракова. Освен това високите хора консумират повече храна, което също е свързано с повишен риск от рак.

Професор Дороти Бенет от Медицинския колеж на Лондонския университет в Сейнт Джордж посочва правдоподобна теория, че рискът от рак може да бъде свързан с броя на клетките в тялото. „Ракът започва с мутацията на една нормална клетка. Хората с висок растеж имат повече клетки (а не самите по -големи клетки). Рискът от развитие на меланом например теоретично се увеличава с по -голяма повърхност на кожата, която е пропорционална на квадрат от височината „, добавя тя.

Сара Уилямс от Cancer Research UK отбелязва, че шведските изследователи не са взели предвид фактори като тютюнопушенето. Независимо от ръста ви, можете да направите много, за да намалите шансовете си да се разболеете от рак – да спрете да пушите, да пиете по -малко алкохол, да ядете по – здравословни храни, да бъдете активни, да следите теглото си. По този начин намалявате риска от развитие на рак.

 

Заключение

Изправени пред проблем, хората започват активно да търсят изходи от ситуацията. Правилното решение е да се свържете с онкологичен център, където работят квалифицирани лекари.

Пациентите в специализираните центрове получават помощ, подкрепа и следните предимства:

  • световни стандарти за лечение
  • социална адаптация
  • рехабилитация

Пациентите преминават първоначална среща, след което онкологът предписва преглед и изследвания. Лечението се провежда под строгото наблюдение на опитни лекари, специалисти практикуващи лъчева терапия, химиотерапия и хирургия.

Бъдете здрави!